Direct ervaren
“Jij haptonomie?” Sommige mensen denken dat het iets zweverigs is. En zo kennen ze mij niet. Maar het past heel goed bij me. Haptonomie is namelijk heel aards. Het is een natuurlijke en directe manier om voor je persoonlijk welzijn te zorgen. Dat directe, dat spreekt me aan. Je kunt niet om je ervaring heen. Lijfelijk ontdek je een onderliggend gevoel of patroon waardoor je onvrede hebt, niet kunt slapen, pijn houdt of niet verder komt in een moeilijke situatie. Maar je ervaart ook direct hoe je zelf kunt zorgen dat het beter met je gaat, dat je verder komt. Je leert hoe je voelen, denken en doen in een nieuw persoonlijk evenwicht kunt brengen, met wijsheid voor jezelf en voor de mensen om je heen.

Ontwikkeling
In elke levensfase heeft een mens weer nieuwe sterke en zwakke kanten, ook bij ziekte of psychische problemen. Ik help mensen meer oog te krijgen voor hun eigenheid en de sterke kanten die daar vaak in sluimeren. Soms heb je die gewoonweg niet eerder nodig gehad of niet herkend. Maar als je ze eenmaal hebt ervaren door haptonomie, lukt het meestal ook om je kwetsbaarheden te verwerken en je leven opnieuw zin te geven.

Waarde
Ruim 25 jaar begeleid ik mensen: op het werk, bij ziekte, overbelasting en persoonlijk verlies. Hierbij merk ik dat haptonomie volkomen recht doet aan het wezen van de mens en zijn leefwereld: geen protocollen, wel een professioneel kader en persoonlijk maatwerk. Ik ben gedragswetenschappelijk geschoold en werk in medische opleidingen. Daar wordt wel eens sceptisch gekeken naar haptonomie. Die scepsis had ik aanvankelijk ook, maar door me erin te verdiepen en door mijn ervaring ben ik overtuigd van de waarde van haptonomie. Wat eerst alleen fenomenologisch duidelijk werd, wordt tegenwoordig bevestigd door neurowetenschappelijk onderzoek*: de complexe samenhang tussen lichaam, geest en de rol van emotie. Dit is precies de samenhang waar haptonomie als therapeutische toepassing aangrijpt.

Wezenlijk
Haptotherapie is geen kunstje. Het vraagt een grondige en zorgvuldige vorming van mij als therapeut, zowel persoonlijk als professioneel. Want ik ben gids in heel precaire processen. Daarvoor wil ik mensen een stevige en veilige basis bieden, soms confronterend, maar altijd ondersteunend. Mensen wezenlijk verder helpen in verschillende fasen van hun leven zodat ze weer levensplezier of levenskwaliteit ervaren, dat is waaraan ik wil bijdragen.

*Van Cranenburgh, B.: Neurowetenschappen, een overzicht. Elsevier Gezondheidszorg, 2011
*Bauer, J.: Das Gedächtnis des Körpers. Piper, 2012

 

Opleidingen:
• Pedagogische en Andragogische Wetenschappen met bijvak Sociale Psychologie, Radboud Universiteit Nijmegen.
• Haptonomie, Wetenschappelijk Instituut voor Haptonomie (WIH) van Frans R. Veldman.
• Haptotherapie, Instituut voor Toegepaste Haptonomie (ITH), Nijmegen.
• Neurotraining en Neurorevalidatie in de eerste lijn, Instituut voor Toegepaste Neurowetenschappen (ITON), Haarlem.

Cara Valk is als haptotherapeut geregistreerd bij de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg en aangesloten bij het netwerk van Psychologen en Pedagogen in de haptonomie.